Loading

Kultura picia kawy w Grecji

Kawa jest ulubionym napojem Greków. Często zastępuje śniadanie, ale pita jest również do obiadu i kolacji. W skrócie, nie ma złej pory na jej wypicie. Grecy lubią się spotykać przy kawie, jak i łączyć ją z papierosem. Charakterystyczne słowa to “Pame gia kafe?”, czyli “Idziemy na kawę?”.

    Kawa występuje w różnym rodzaju słodkości, który określany jest jako:

  • skietos – bez cukru
  • me oligi – pół łyżeczki cukru
  • metrios – z jedną łyżeczką cukru
  • glikos – z dwiema łyżeczkami cukru.

Kawa może być z mlekiem “me gala” lub bez “horis gala”.

Sposób przygotowania

   Tradycyjnie napój ten przyrządzany jest w tygielku, zwanym briki, podgrzewanym na piasku, lecz nie jest to już praktykowane ze względu na czasochłonność. 

Dzisiaj zaparzana jest w następujący sposób:

1. Wstawiamy briki na gorący palnik i mieszamy w nim wodę, kawę i cukier.

2. Gotujemy powoli na małym ogniu, ale już jej nie mieszamy. Dobrze zaparzona kawa będzie miała piankę na wierzchu.

3. Przelewamy kawę do filiżanki. Podajemy ją ze szklanką wody i czymś słodkim.

Leave a Reply