Loading

Tzatziki a mizeria – czyli greckie i polskie tradycje kulinarne

 Tzatziki, oryginalny grecki sos. Używany jako przystawka z chlebkami pita. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs np. grillowanych lub pieczonych. Głównymi składnikami tego greckiego przysmaku są świeże ogórki, jogurt grecki i czosnek.

Składniki 

  • 200g ogórków,
  • 400g jogurtu greckiego,
  • Ok. ½ ząbka czosnku,
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine.

Opcjonalnie :

  • Dwie oliwki,
  • Dwie łyżki posiekanego szczypiorku.

Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub też pokroić w drobną kosteczkę). Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość do smaku). Doprawić solą i pieprzem. Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny. Wymieszać, przełożyć do czystej miseczki, polać oliwą i udekorować odłożoną zieleniną. Można też udekorować czarnymi oliwkami.

Mizeria to tradycyjny polski przysmak podawany zazwyczaj do obiadu. Jest bardzo prosta do wykonania. Nadaje posiłkom lekkiego smaku i świeżości.

Składniki :

  • Ogórek,
  • Szczypiorek,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Śmietana lub jogurt.

Przepis:

Ogórki umyć i obrać, pokroić na cieniutkie talarki. Doprawić solą oraz pieprzem. Połączyć z umytym i posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny oraz śmietaną.

Leave a Reply