Loading

GYROPITA- GRECKIE CHLEBKI

O ile w Polsce popularne są kebaby to w Grecji specjalnością są gyropity. Grecka kanapka słynie z typowej dla tego miejsca bułki- pity. W środku niej znajdują się świeże warzywa, mięso, frytki i bardzo popularny sos tzatziki. Ostatnio mieliśmy okazję spróbować tej potrawy i bardzo nam ona zasmakowała, więc postanowiliśmy znaleźć przepis i przedstawić go Wam w naszym blogu.

Spis treści:

  1. Przepis na pitę.
  2. Kilka słów o tzatziki.
  3. Centrum wszystkiego- czyli wnętrze pity.

1.Przepis na pitę.

Składniki:

  • 2,5 dkg drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 0,5 małej łyżeczki cukru,
  • 2-3 szklanki mąki,
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie resztę składników wsypać do miski i wlać do nich gotową mieszankę drożdży. Mieszać aż składniki się połączą. Wymieszane ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, wyrabiać rękami przez 7-10 minut. Wyrobioną masę przełożyć do miski posmarowanej olejem na 1,5-2 godzin aby urosło.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wygniatamy, zaczynamy formować kulki wielkości średniego ziemniaka, następnie rozwałkowujemy je na placki grubości około 1 cm i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C i wykładamy przygotowane wcześniej placki na blaszkę. Pieczemy 8-10 minut.

2.Kilka słów o tzatziki.

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2-3 mniejsze ogórki gruntowe
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta soli
  • Siekane zioła (wedle uznania)

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z czosnkiem. Przygotowane składniki wkładamy do miski z jogurtem i dodajemy sól. Całość mieszamy i skraplamy oliwą. Dodajemy wybrane zioła – koperek, natkę czy oregano – po czym ponownie mieszamy i sos gotowy.

3.Centrum wszystkiego – czyli wnętrze pity.

Warto wspomnieć, że w typowych dla greckiej kuchni knajpach, mięso jest przypiekane po nabiciu na pal. W domu zaś możemy pokroić mięso w kostkę, obsypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na oleju. 

Następnie zabieramy się za warzywa. Siekamy kapustę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę.Chlebki pita kroimy z jednej strony. Do środka wkładamy mięso, sos i sałatkę. Czynność powtarzamy i gotowe. Smacznego!

Leave a Reply